Find Hørecenter
Online Høretest
Ring til os
Bestil tid til høretest
Nedsat hørelse
Hvad er et høretab?

Hvordan fungerer høreapparater?

pludseligt-hoeretab-2.jpg
pludseligt-hoeretab-2.jpg

Hvordan fungerer høreapparater?

10 min. læsetid

Udgivelsesdato 1. december 2020

Moderne høreapparater er udstyret med den nyeste digitale teknologi og er små hverdagsvidundere. Her kan du læse mere om høreapparatets udvikling, og hvordan moderne høreapparater fungerer. Derudover får du svar på, hvorfor høreapparater kan mere end blot at forstærke lyden i ørerne, og hvilke andre hjælpemidler, der kan bidrage til at forbedre sprogforståeligheden og lyden.

Hvordan fungerer moderne høreapparater?

Moderne høreapparater er efterhånden blevet til kraftige computere, som takket være den nyeste teknologi kan afstemmes perfekt til dine individuelle behov, og som ud over høj bærekomfort også har et elegant og diskret design. Derudover fås de moderne medicinske apparater også til rimelige priser.

De består som oftest af tre hovedkomponenter: Mikrofon, processor og højttaler. Mikrofonen opfanger lyden fra omgivelserne, altså de akustiske signaler, og sender dem videre til processoren. Denne forstærker lydene og konverterer dem til elektriske signaler. Højttaleren leder signalerne til bærerens øre. Her rammer lyden og kan igen opfattes klart af den berørte person.

For at sikre, at høreapparatbrugerne får en så perfekt hørelse som muligt, forstærker høreapparaterne målrettet de lyde, som er vigtige for kommunikationen, og reducerer støj. Denne proces sker helt automatisk ved nye høreapparater.

Her kan du opleve flere af de ekstra funktioner, som moderne høreapparater har.

Hvorfor høreapparater kan mere end blot forstærke lyden

En hørenedsættelse betyder ikke blot, at man kan høre mindre, men frem for alt også, at man hører utydeligt og uforståeligt. Mange gange har lyde en anderledes, mere skinger eller brummende karakter. Ofte opfattes bestemte lyde som ubehagelige eller endda som smertefulde. I disse tilfælde rækker en simpel lydforstærkning ikke, hvis de berørte personer skal kunne høre bedre.

Find den rigtige lydstyrke
Teknologien til at forstærke lydsignaler er dog uundværlig. Personer med hørenedsættelse opfatter først lyde fra en bestemt lydstyrke – disse skal altså være højere end hos mennesker med god hørelse. Men når alt bliver højere, ville en politisirene eksempelvis være absolut ulidelig. Derfor finder man med tilpasningen af høreapparatet frem til høreapparatbrugerens såkaldte ubehagstærskel. Denne tærskel angiver det lydniveau, fra hvilket lyde opfattes som ubehagelige. Ved de fleste normalthørende ligger denne værdi ved ca. 100 decibel (dB), men det er forskelligt fra person til person.

Støj og præcise frekvensområder
Ud over lydstyrken i al almindelighed skal høreapparater målrettet forstærke de frekvenser, som ikke længere høres så godt. De mest avancerede digitale høreapparater kan udligne den pågældende hørenedsættelse inden for forskellige frekvensområder præcist og målrettet.

En ægte udfordring – både for teknologi og menneske – er bortfiltreringen af støj. Eksempelvis ved samtaler i travle restauranter, hvor også normalthørende gennemgår meget komplekse behandlingsmekanismer for at filtrere støjen fra samtalepartnerens stemme. Den nyeste teknologi inden for høreapparater gør det muligt at forbedre taleforståeligheden i sådanne situationer betydeligt.

For at imødegå vanskelige situationer er moderne apparater udstyret med forskellige høreprogrammer til forskellige lyttesituationer, eksempelvis restaurantbesøg, eller når man lytter til musik derhjemme. Høreapparater har også flere frekvenskanaler sådan, at lydforstærkningen kan tilpasses individuelt til den enkelte brugers behov. Derudover er det muligt at undertrykke støj og den ubehagelige feedbackpibelyd.

Andre teknologiske hjælpemidler

Mange bag-øret-apparater er udstyret med en såkaldt T- eller telespole. Denne hjælper ved telefonsamtaler ved at overføre telefonens talesignaler direkte til øret. På den måde forbedres lydkvaliteten og taleforståeligheden i betydelig grad. Telespolen gør det muligt uden andet ekstraudstyr også at anvende induktive høresystemer i for eksempel mødelokaler, teateret eller i kirker. Dermed kan stemmerne modtages direkte af høreapparatet, og forstyrrende baggrundsstøj filtreres fra.

Høreapparater med Bluetooth kan ledningsfrit modtage tale og musik fra andre Bluetooth-kompatible lydkilder (mobiltelefon eller fjernsyn) på kort afstand. I nogle tilfælde kræver dette en lille ekstra enhed (streamer), som tilsluttes og videresender signalerne.

Efterhånden findes der også apps, der gør det muligt at betjene høreapparatet via din smartphone. Dermed kan du styre apparatet trådløst.

Du kan finde yderligere oplysninger om de funktioner og innovative løsninger, der kendetegner moderne høreapparater, og som fremtiden har i vente, lige her. Du kan også få en præsentation af de nyeste modeller hos en af vores kompetente hørespecialister og få hjælp til at vælge den rigtige løsning.

Hvis du ikke er sikker på, om du har brug for høreapparat, kan vores gratis høretest hjælpe dig videre. Hvis høretesten viser, at du kan have gavn af høreapparater, står vores audiologister klar til at hjælpe og vejlede dig, så I sammen finder den høreløsning, der passer bedst til dit høretab og dine behov.

Høreapparatets historie

Høreapparatet var engang forbeholdt kongelige ører, men inden for de seneste 200 år er det efterhånden kommet ud til et bredere publikum. Hvad de færreste ved er, at det første høreapparat, som blev patentanmeldt, blev båret af den engelske dronning Alexandra i 1901.

Forfatter

AudioNova


Seneste artikler
  • Forskellige grader af høretab
  • AudioNova i Holstebro slår dørene op til splinternyt hørecenter
  • Så højt og smukt lyder et VM i fodbold!
  • Hvad kan moderne høreapparater?
Forrige artikel
Har jeg brug for høreapparater?
Næste artikel
Hvilket høreapparat skal jeg vælge?

Find mere information

På nedenstående sider kan du finde mere information om AudioNova, hvor dit nærmeste hørecenter er, hvordan du tilmelder dig som test person og meget mere.

Mød os online

Du har masser af muligheder for at komme i kontakt med os online. Du kan læse mere om, hvordan vi kan hjælpe dig online, lige her.

Læs mere om online service

Find et hørecenter nær dig

Find hørecenter

Bliv testperson

Bliv testperson
Vores produkter
  • Høreapparater
  • Tilbehør til høreapparater
  • Høreværn
  • Webshop
Kontakt os
  • Ring til os
    +45 70 60 68 00
  • Send en mail
  • Kundeservice
  • Databeskyttelsespolitik
  • Cookiepolitik
  • Leverandørprincipper
  • Cookie Instiger