Løse øresten årsager, symptomer, diagnose og behandling
Løse øresten årsager, symptomer, diagnose og behandling
10 min. læsetid
Udgivelsesdato 22. januar 2024
Benign paroxysmal positionel vertigo (BPPV) kaldes på dansk for løse øresten eller godartet positionsbetinget svimmelhed og er en almindelig vestibulær lidelse. Undersøgelser viser, at den tegner sig for ca. 20-30 % af alle vestibulære henvendelser hos lægen.1 Den er karakteriseret ved tilbagevendende pludselige episoder af svimmelhed, som udløses af specifikke hovedbevægelser. Selvom det kan være desorienterende og frustrerende, er BPPV generelt en tilstand, der kan håndteres effektivt med den rette behandling. I denne artikel vil vi dykke ned i de forskellige aspekter af løse øresten, herunder symptomer, udløsende faktorer og årsager, diagnose og behandlingsmuligheder samt tips til håndtering og forebyggelse af episoder.
Hvad er benign paroxysmal positionel vertigo (BPPV)?
BPPV er en lidelse i det indre øre, der opstår, når små calciumkarbonatkrystaller kaldet otoconia (øresten) løsrives fra deres normale position i utriculus.1
Utriculus er et sanseorgan i bunden af hver halvcirkelformet kanal i det indre øre. Der er tre halvcirkelformede kanaler, og de er ansvarlige for at fornemme rotationsbevægelser. De spiller en afgørende rolle for vores evne til at holde balancen.
Når krystallerne løsner sig, bevæger de sig ind i de væskefyldte halvcirkelformede kanaler, hvilket forstyrrer den normale væskebevægelse og fører til, at der sendes falske signaler til hjernen, hvilket resulterer i svimmelhed og vertigo.
Symptomer på øresten
Det primære symptom på BPPV er vertigo, som er en snurrende fornemmelse eller en følelse af at være ude af balance.
- Andre almindelige symptomer omfatter:
- Korte episoder af svimmelhed, der varer fra et par sekunder til et par minutter.
- Kvalme og opkastning under svære episoder
- Tab af balance og ustabilitet
- Sløret syn eller nystagmus (ufrivillige øjenbevægelser)
- Svimmelhed eller besvimelse
- Fornemmelse af at blive trukket i én retning
BPPV kan nogle gange forårsage relaterede lidelser, såsom tinnitus (ringende eller summende lyde i ørerne).
Symptomerne kan vare op til et minut og aftager normalt, når krystallerne er faldet på plads igen.
Kan ørestenssvimmelhed komme og gå?
Selv efter behandling kan positionel vertigo desværre komme igen uger eller endda år senere, hvis en anden krystal løsner sig i dine halvcirkelformede kanaler. Hvis du har BPPV, kan krystallerne bevæge sig og udløse et anfald af svimmelhed, hver gang der sker en ændring i hovedets position.At bevæge sig fra liggende til siddende stilling i sengen
At rulle rundt i sengen
Kigge opad
Bøje sig forover for at samle noget op
Symptomerne kan til tider være hyppigere, hvis ørestenene ikke finder vej tilbage til utriculus. Det kan være foruroligende og frygtindgydende, da man kan have det fint den ene dag, men så vender symptomerne tilbage igen den næste.
Hvad er årsagen til benign paroxysmal positionel vertigo?
Den nøjagtige årsag til BPPV er ofte ukendt, men det kan opstå som følge af:Aldring
Hovedtraume
Infektioner i det indre øre
Medicinske tilstande, der påvirker det indre øre, såsom Ménières sygdom.
Hvad kan jeg gøre ved benign paroxysmal positionel vertigo?
Hvordan afhjælper man godartet paroxysmal positionsvertigo?
Positionsbetinget svimmelhed kan behandles uden medicin, kirurgi eller specialudstyr ved hjælp af Epley-manøvren.2 Epley-manøvren er en serie af hoved- og kropsbevægelser, som udføres af en sundhedsperson. Det hjælper med at lede ørestenene ud af den berørte halvcirkelformede kanal og flytte dem tilbage i utriculus, hvor de ikke længere giver symptomer.Mens patienten ligger på ryggen efter Dix-Hallpike-vurderingen, vil lægen gøre følgende:Dreje dit hoved til den anden side og holde det i 30 sekunder.
Derefter bede dig om at rulle om på siden, mens du drejer hovedet mod gulvet - hold i 30 sekunder.
Derefter få dig til at svinge benene ud over sengekanten for at sætte dig op igen, mens du holder hovedet nedad i 30 sekunder.
Hvad skal man gøre efter behandling for positionel vertigo?
Efter behandling med Epley-manøvren er det bedst at undgå følgende ting, resten af dagen:At vippe hovedet bagover
Bøje dig langt forover (f.eks. for at tage sko på).
Går ørestenssvimmelhed nogensinde væk?
BPPV kan behandles med succes og forsvinder ofte spontant med tiden, især i tilfælde uden en underliggende årsag.
De repositioneringsmanøvrer og behandlinger, der er nævnt ovenfor, har en høj succesrate med hensyn til at give lindring.
Men som tidligere nævnt er det muligt for BPPV at komme igen, især hos personer, der er tilbøjelige til at udvikle otoconia displacement.
Tips til håndtering af positionel vertigo derhjemme
Det er vigtigt at holde sig aktiv og udføre øvelser, der fremmer balancen, og din læge kan give dig nogle vestibulære rehabiliteringsøvelser, som du kan lave derhjemme.
Du skal være forsigtig når du udfører selvbehandling, da din svimmelhed og kvalme kan blive værre under bevægelsen. Det anbefales derfor på det kraftigste, at du har nogen med dig, mens du udfører øvelserne, så du er sikker og tryg.
Den mest effektive øvelse for dig vil afhænge af, hvilket øre der er påvirket, og mere specifikt, hvilken halvcirkelformet kanal der er påvirket. Din læge vil diagnosticere dette og anbefale, hvilke øvelser du skal udføre.
Epley-manøvren til hjemme brug
Denne øvelse minder meget om den Epley-manøvre, som din behandler har udført på behandlingstidspunktet.Hvis problemet er i dit højre øre:Begynd at sidde op i sengen med hovedet drejet 45º til højre.
Læg dig hurtigt tilbage og hold hovedet i den position, så dine skuldre er på puden, og dit hoved er lænet ud over kanten af puden.
Vent i 30 sekunder
Drej hovedet og se 45º til venstre i den tilbagelænede position.
Vent yderligere 30 sekunder
Sæt dig op på venstre side
Brandt-Daroff-øvelse
Start med at sidde oprejst på sengekanten.
Gå over i sideliggende stilling med næsen vendt 45º opad.
Hold stillingen, indtil svimmelheden aftager, og gentag til den anden side.
Gentag denne bevægelse flere gange, to gange om dagen.
Sammenfatning
Symptomerne på BPPV kan være meget forstyrrende, da de kan komme ret pludseligt, og de kan få folk til at miste balancen eller endda falde ud af sengen.
Heldigvis er årsagen godartet som følge af calciumcarbonatkrystaller (øresten), der bevæger sig rundt i de halvcirkelformede kanaler.
Det er vigtigt at konsultere din læge for at få en præcis diagnose og en passende behandlingsplan. Behandlingen er ikke-invasiv, og symptomerne forsvinder som regel hurtigt bagefter.
Referencer:
De Stefano A, Dispenza F, Suarez H, Perez-Fernandez N, Manrique-Huarte R, Ban JH, et al.(2014). A multicenter observational study on the role of comorbidities in the recurrent episodes of benign paroxysmal positional vertigo. Auris Nasus Larynx. 41:31–6. 10.1016/j.anl.2013.07.007
Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV). Retrieved from https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/benign-paroxysmal-positional-vertigo-bppv, on 15 May 2023.
Fife TD, et al. (2008). Practice parameter: Therapies for benign paroxysmal positional vertigo (an evidence-based review). Report of the Quality Standards Subcommittee of the American Academy of Neurology. Neurology, 70(22): 2067–2074.
Home Epley Maneuver. Retrieved from https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/home-epley-maneuver, on 15 May 2023.
Oplysningerne i denne artikel er kun til uddannelsesmæssige og informative formål. Du bør ikke bruge oplysningerne som en erstatning for professionel medicinsk rådgivning, og de bør heller ikke erstatte et besøg hos lægen. Hvis du har spørgsmål om dit helbred, bør du altid rådføre dig med en læge eller andet sundhedspersonale.
Valsalva-manøvren teknik, risici og fordele
Løse øresten årsager, symptomer, diagnose og behandling
Find mere information
På nedenstående sider kan du finde mere information om AudioNova, hvor dit nærmeste hørecenter er, hvordan du tilmelder dig som test person og meget mere.
Mød os online
Du har masser af muligheder for at komme i kontakt med os online. Du kan læse mere om, hvordan vi kan hjælpe dig online, lige her.
Læs mere om online service